Translate

divendres, 28 de juny del 2013

Gratinat de patates!

Ingredients: Patates, llet, nata, formatge emmental francès i all.



Pollastre amb alls i vi ranci
















Avui he cuinat pollastre, però faig servir la mateixa recepta amb conill. 

La recepta de sempre, a la qual hi afegeixo el meu vi ranci, no hi ha res

millor que una copeta als rostits. 


Cal molt poca cosa per menjar bé.



Per 6 persones despetxeu.:

Un pollastre d'uns 2 quilos, tallat  a trossos petits per fer a la cassola
Una cabeça d'alls
Oli d'oliva
Una cullerada de julivert picat
Una copa de vi ranci
Dues patates mitjanes
Sal
Pebre negre mòlt



En una cassola amb oli d'oliva enrossim els alls, sencers i pelats. Quan comencin a agafar color hi posem el pollastre salpebrat. Afegim el julivert i anem daurant per tots els costats. 

Quan el pollastre hagi agafat color, li aboquem la copa de vi ranci. Deixem coure uns minuts fins que s'evapori l'alcohol. Afegim una mica més de pebre mòlt, tapem la cassola i abaixem el foc. Deixem coure uns 15 minuts.

Mentrestant, pelem les patates, les tallem a daus i les fregim en una paella amb oli abundant. Quan estiguin fregides, les traiem i les deixem un parell de minuts damunt de paper de cuina perquè absorbeixin l'oli sobrant. Salem i incorporem a la cassola amb el pollastre. Sacsem la cassola dos o tres cops perquè es barregin tots els ingredients. Apaguem el foc i deixem tapat i apartat del foc mentre parem la taula i mengem el primer plat.

Si en sobra, d'un dia per l'altre està boníssim, patates incloses.

dijous, 27 de juny del 2013

Pasta zucchini


Quan no tinc temps de cuinar, però em sembla una mica substanciós i de bon gust, llavors opto per preparar  una Pasta zucchini. La recepta la vaig aprendre cuinant al costat de la meva amiga Isa Tanini, una "mamma" toscana que s'ha passat la  vida cuinant pasta, així que ...



En llegir la recepta potser sembli que és molt simple! però no us imaginen el sabor tan exquisit i particular que té!
Els ingredients són per a quatre persones:
2 carabassons grans 
400 gr de pasta curta, com macarrons, podeu provar amb la que més els agradi 
Mitjana ceba 
Sal 
Oli d'oliva 
Parmesà 
Medi Xile sec o d'arbre (opcional) 
Pebre (opcional) 
Julivert
1. - Posar a bullir un litre d'aigua. Afegir sal i girar. Quant bulli, afegir la pasta i remenar de tant en tant. 
2. - Picar en trossos petits la ceba 
3. - Saltar en oli calent. Afegeix els carbassons prèviament rentats i picats finament. Tirar sal. Els qui agradin dels sabors més fort, afegeixen el picant i el pebre. 
4. - Quan la pasta estigui a punt (després de 15 minuts, aprox), retirar-la del foc i treure-li l'aigua. 
5. - Barrejar la pasta amb els carbassons cuinats i empolvorar el parmesà. 
6. - Es pot decorar amb una fulla de julivert i llest!
De veritat que als que es la donin de menjar pensaran que és un plat bastant elaborat, però és molt senzill i ràpid de cuinar.Àmpliament recomanable!

Truita de fines herbes


Cuina creativa i econòmica

    Des d’una concepció profundament pragmàtica, podem donar la volta a allò que sembla obvi i fer saltar el plat a  nivell superior. El plat que millor exemplifica el seu treball ho demostra: una truita de fines herbes, amb estragó, cibulet i julivert, on la pell de la truita se substitueix per un embolcall de cansalada ibèrica, i el farcit és un remenat de perfecta consistència, amorosit per tomàquet marinat. Una carícia perfecte pel paladar i de la vista ... Bon profit!

    dimarts, 25 de juny del 2013

    Boletes de pa torrat amb oli i xocolata














    Se'n diu cake pops d'aquesta mena de piruletes, però una cosa tan catalana com el pa torrat amb oli i xocolata i un nom tan anglès no casen gaire, així que prefereixo dir boletes. El sabor del pa torrat amb l'oli i la xocolata ens transporta als berenars de la nostra infància, arribades a casa després del col·legi. De vegades era pa torrat, altres simplement pa amb xocolata. Mossegada al pa, mossegada a la presa de xocolata. I després, a fer els deures. Sabors de casa.

    Per 10 boletes necessitarem:

    Per fer la massa de les boletes:
    Tres llesques de pa de pagès torrades
    75 grams de xocolata negra
    100 grams de xocolata negra per fondre
    40 grams d'oli


    Per a banyar les boletes
    150 grams de xocolata negra per fondre


    Posem els 75 grams de xocolata al vas de la Thermomix i piquem amb dos cops de Turbo i vas tancat. Afegim el pa torrat i triturem 10 segons, velocitat 5. Si queden trossos grossos, tornem a triturar fins que quedi un granet fi. Incorporem l'oli i barregem 5 segons, velocitat 5. Reservem en un bol.

    Posem els 100 grams de xocolata al vas de la Thermomix i la desfem 1 minut 30 segons, 37 graus, velocitat 1. Si no s'ha desfet prou, programem mig minut o un minut més. Incorporem el pa amb l'oli i la xocolata del bol i barregem 5 segons, velocitat 5. Passem aquesta pasta a un bol i el deixem 10 minuts a la nevera.

    Traiem el bol de la nevera i anem formant boletes amb les mans. A cada boleta hi clavem un palet. Tornem a deixar a la nevera intentant mantenir les boletes cap amunt, posant-les en un vas alt o un recipient similar i no deixant que es toquin l'una a l'altra.


    Mentrestant, fonem la xocolata al microones en intervals de 30 segons i remenant cada cop, comprovant que quedi ben desfeta però no es cremi. 

    Traiem les boletes de la nevera i les banyem en la xocolata, deixant que escorri bé la xocolata sobrant. Les deixem assecar en posició vertical i ben separades l'una de l'altra. Quan la xocolata comenci a solidificar-se, afegim un polsim de flor de sal al damunt de cada boleta.




    Arròs negre



    Un arròs negre amb sípia i més coses que ens us facin goig a la peixateria: calamars, llagostins , cloïsses ... I un grapat d'espàrrecs al sofregit,  li  donat molt bon gust. Un cop al plat, una mica d'allioli. 



    Per 8 persones despetxeu:

    Dues cebes mitjanes picades
    4 grans d'all picats
    Mig pebrot verd a dauets petits
    10 espàrrecs de marge a trossos
    400 grams de tomaquet triturada
    Dos calamars mitjans tallats en trossos petits
    Dues sípies mitjanes tallades en trossos petits
    750 grams de cloïsses, deixades una bona estona en aigua amb sal
    Dues dotzenes de llagostins
    1 litre i mig de brou de peix.
    750 grams d'arròs bomba
    4 bossetes de tinta de calamar


    En una cassola gran amb oli fregiu lleugerament les gambes, les retireu i reserveu. 

    Hi aboquem la ceba, els alls, els espàrrecs i el pebrot i sofregim fins que estigui tendre. Incorporem lel tomaquet i deixem coure fins que trenqui el color. Llavors hi posem la sípia i el calamar. 

    Quan estiguin tendres, afegim la tinta, remenem i a continuació hi incorporem l'arròs. Remenem i afegim el brou de peix i les cloïsses. Deixem arrencar el bull i que l'arròs cogui fins que s'hagi begut el brou i estigui al dente. Si cal, afegim una mica més de brou.

    Quan l'arròs s'atansi al punt que ens agrada, afegim els llagostins.
    Finalment, traiem del foc, tapem i deixem reposar uns minuts. Servim amb allioli.



    Remenat d'espàrrecs amb llagostins i alls tendres



    Un remenat , acompanyat amb unes cues de llagostins. Mentre cuinem el plat, 
     poder tallar llesques de pa de motlle amb uns talladors de galetes de diverses formes, les  torrem i les hem posem al voltant del remenat. I a taula de pressa, que no es refredi.

    Per cinc persones despatxeu:

    600 grams d'espàrrecs, ja nets i treta la part dura
    3 alls tendres
    20 llagostins, només les cues pelades
    3 ous
    Un raig de llet
    Oli d'oliva
    Sal
    Pebre negre mòlt


    En una paella amb oli saltem els espàrrecs. Quan comencin a estar tendres hi afegim els alls tallats petits. Saltem un parell de minuts i hi incorporem les cues dels llagostins.

    Mentrestant, batem els ous en un bol i hi posem un raig de llet. Quan els llagostins comencin a canviar de color, aboquem la mescla dels ous i la llet i remenem fins que l'ou qualli (el punt de quallat al gust de cadascú). Servim immediatament acompanyat de torradetes.



    Crema d'espàrrecs





    Un primer plat molt lleuger, amb fibra i sense greixos, llevat de l'oli d'oliva. Hem reservat unes quantes puntes dels espàrrecs per posar-les a la crema al moment de servir. I una mica de xips de ceba fregida que també combina molt bé amb els espàrrecs.



    Per 5 persones despetxeu:


    300 grams de ceba a quarts
    450 grams d'espàrrecs, ja nets i sense la part dura de la tija
    200 grams de patates pelades i tallades a trossos
    Un litre d'aigua
    50 grams d'oli d'oliva
    Sal
    Pebre negre mòlt


    Amb Thermomix:
    Piquem la ceba 6 segons, velocitat 5. Amb l'espàtula abaixem les restes de les parets al fons del vas i hi afegim l'oli. Sofregim 7 minuts, temperatura Varoma, velocitat 1.

    Incorporem els espàrrecs tallats a trossos i les patates. Reservem unes quantes puntes dels espàrrecs per fer al vapor i decorar la crema. Salpebrem. Sofregim les verdures 5 minuts, temperatura Varoma, gir a l'esquerra i velocitat cullera.

    En acabar, hi posem la meitat de l'aigua i triturem 1 minut 30 segons a velocitat progressiva 5-10. Afegim la resta de l'aigua. A continuació, programem 25 minuts, temperatura Varoma, velocitat 3. Posem les puntes dels espàrrecs al recipient Varoma, el tapem i reservem. Passats 10 minuts, col·loquem el recipient Varoma al damunt del vas.

    Passats els 25 minuts, retirem el recipient Varoma i destapem el vas per deixar que baixi la temperatura. Llavors triturem 2 minuts, velocitat progressiva 5-10.

    Servim la crema acompanyada de les puntes d'espàrrecs i una mica de xips de ceba pel damunt.



    A la manera tradicional:

    Piquem la ceba ben petita i la sofregim en l'oli. Quan la ceba estigui tendra, incorporem els espàrrecs i les patates, salpebrem i sofregim uns minuts. Reservem unes quantes puntes dels espàrrecs.

    Afegim l'aigua i deixem bullir uns 25 minuts. Mentrestant, posem les puntes d'espàrrecs damunt d'un recipient apte per a la cocció al vapor i el situem damunt l'olla on fem la crema. Les puntes estaran fetes en uns 15 minuts.

    Finalment, triturem la crema. Com els espàrrecs són molt fibrosos, és possible que calgui passar la crema per un colador xinès, per eliminar els fils.

    Servim amb les puntes dels espàrrecs i una mica de xips de ceba pel damunt.

    Llom de porc amb ceba, pomes i salsa de soja



     Un plat mig oriental, mig català. Ben curiós.



    Per sis persones necessitarem:

    750 grams de filets de llom de porc
    2 cebes mitjanes
    3 pomes golden
    Oli d'oliva
    Salsa de soja
    Sal
    Pebre negre mòlt




    Tallem els filets a tires primes i els daurem lleugerament en una cassola amb oli. Reservem.

    A la mateixa cassola hi aboquem la ceba tallada a tires molt fines amb l'ajut d'una mandolina. Deixem que es caramel·litzi a foc lent.

    Mentrestant, rentem les pomes i les tallem en vuit trossos. Quan la ceba estigui ben tendra, afegim les pomes, tapem i deixem que es coguin fins que quedin tendres però senceres.

    Afegim la carn que teníem reservada i salpebrem (compte que la salsa de soja és salada). Afegim un bon raig de salsa de soja i deixem un parell de minuts. Traiem del foc i servim.

    Si volem fer plat únic, acompanyem la carn amb una mica d'arròs bullit, que podem barrejar amb la carn o menjar apart.





    MADUIXES AMB LLIMONA I MENTA

    Maduixes soles o amb sucre, amb nata, amb xocolata, amb iogurt, amb llet o amb panacotta ,.... amb suc de taronja, amb vinagre, amb vi dolç ... o en infinitat de pastissos, gelats, semi gelats, batuts, macedònies o amnides... en xarops, melmelades, coulis, escumes, gelatines o en i mil i una combinació, -quina més deliciosa -... pero encara segueixo sense poder creure, que tenint sempre a mà unes simples llimones, mai abans hagués pensat en la possibilitat d'ajuntar maduixes amb suc de llimona.... fins que ho vaig veure en una recepta d’en J. Oliver ... i és GENIAL!! ... si com jo, sou dels que encara no ho heu fet mai.... aneu a per llimones .. i veureu!! 


    Despatxeu

    -500 g.de maduixes
    -Sucre.
    -Menta fresca
    -1 llimona

    Preparació



    1.- Netegeu, talleu i repartiu les maduixes en les copes. Incorporeu-hi un parell de fulles de menta tallades a petits bocins, una cullerada de sucre i un raig de suc de llimona. Deixeu-ho marinant una estona y serviu-ho ben fred amb una mica de la pell de llimona ratllada per sobre, unes fulles de menta per decorar ... i gaudiu-ho de gust 



    AMANIDA CÈSAR

    Tot un clàssic en amanides.... l'amanida Cèsar,  reversionada sota la óptica del xef Dani Muntaner,... una freca versió per afrontar amb optimisme el retorn postvacacional...






    Despatxeu:

    -300 g d'enciam romà
    -1 pit de pollastre desossat
    -100 g de cansalada fumada
    -1 baguet
    -100 g de formatge parmesà
    -100 ml d'oli d'oliva verge
    -2 rovells d'ou
    -2 filets d'anxova en oli
    -1 culleradeta de mostassa
    -1 gra d'all
    -1 cullerada de suc de llimona
    -Porradell
    -Sal
    -Pebre blanc

    Preparació
    1.-Talleu quatre llesques primes, longitudinals, del pa de baguet i col.loqueu-les recobrint l'interior de quatre motlles cilindrics individuals i torreu-les al forn a 180º C fins que siguin cruixents. Deixeu-les refredar i fregueu-les amb una mica d'all
    2.- Salpebreu i cuineu el pit de pollastre a la planxa amb un rajolí d'oli. deixeu-lo refredr i talleu-lo a rodanxes primes
    3.- Talleu la cansalada fumada a bastonets i fregiu-la fins que quedi rossa i cruixent. Poseu-la al damunt d'un paper absorbent per recollir el greix sobrer.
    4.- Netegeu i tressegeu les fulles d'enciam.
    5.- Talleu en encenalls la meitat del formatge, i en ratlleu finament la resta
    6.- Tritureu els filets d'anxova amb els rovells, el suc de llimona, la mostassa, l'all amb un pessic de sal i de pebre blanc.afegiu-hi l'oli a mesura que tritureu com si muntésiu una maionesa. Afegiu-hi el formatge ratllat i barregeu-ho bé.
    7.- En un bol barregeu-hi l'enciam, el pollastre,la cansalada els encenalls de formatge,  afegiu-hi la salsa
    i garregeu-ho.

    Muntatge

    Col.loqueu un cilindre del pa torrat a cada plat i ompliu-ho de l'amanida. Afegiu-hi unes tiges de porradell per sobre i un codo de salsa al voltant

    dilluns, 24 de juny del 2013

    CREMA DE CARABASSA AMB TORTELLINI DE FORMATGE FRESC


    Aquesta és una recepta que el cuiner David Lienas va publicar, ja fa un temps, a la revista Descobrir Cuina. És una original i saborosa manera de guarnir una “simple” crema de carbassa i convertir-la en tot un plat de festa, ...... que servida aixi, en petit format, es reconverteix un divertit xarrup perfecte per uns entrants lleugers o per un pica pica informal a,.... 






    Despatxeu

    • 1 Kg de carabassa
    • 100 gr de ceba
    • 100 gr de mantega
    • Brou vegetal.
    • Oli de girasol.
    • 1 Tortellini de formatge fresc per gotet
    • 1/2 l. de vi de Porto negre
    • 1 culleradeta de sucre
    • 1 canonet de canyella
    • La pell d’una taronja
    • La pell d’una llimona
    • Llavors de sèsam
    • Pebre negra
    • Nou moscada


    Preparació

    1.- En una olla, amb un bon raig d’oli i la mantega, ofegueu la ceba i després afegiu-hi la carabassa tallada a daus. Deixeu-ho coure a foc lent durant una estona. Cobrir-ho amb el brou i deixeu-ho fer fins que sigui tot ben cuit. Tritureu-ho i afegiu-hi sal, pebre i una mica de nou moscada. Reserveu-ho. -Si voleu podeu afegir-hi un raig de crema de llet.-
    2.- Mentrestant, poseu el vi de Porto, la canyella, la pell de la llimona i de la taronja i el sucre en un cassó i deixeu-ho reduir. Retireu les pells i la branca de canyella i reserveu-ho.
    3.- Poseu els tortellinis a bullir en un cassó amb aigua i sal. Un cop fets escorreu-los.


    Muntatge

    Punxeu amb una broqueta cada tortellini i el poseu en el gotet. Aboqueu-hi la crema de carabassa per sobre, decoreu-ho amb una mica de reducció del Porto, unes llavors de sèsam i...... gaudiu-ho de gust.